3 Temmuz 2008 Perşembe

Arıcıların Trakyaya Yolculuğu Başladı

Geçen 2 hafta sonu arılıklar epey yoğundu. Kestane sağımı ve hemen ardından Trakya yolculuğu başladı.

Fakat bu dönem zarfında fotoğraf çekip haber yapma şansım olmadı. Herşey sevdiğim bir komşumun Cuma akşamı arayarak "ben bu gece tatil için yola çıkıyorum, benim fotoğraf makinesi bozuldu, seninkini alabilir miyim" demesiyle başladı. Benim evdekilere bile işim olduğunda yalvarmalarına rağmen vermediğim makineyi, komşuma işim var veremem diyemedim. Arıcı olsaydı derdim ama :)

Fotoğrafları Adem Erdem'in makinesiyle çektim ama ayarını yapamamışım sanırım, sonuçlar kötü çıktı.


Pazar günü gündüz vakti taşınacak kolonilerin üst örtüleri sinek teli ile değiştirildi. İstanbul'dan Keşan'a uzanan uzun yolculukta arıların havasız kalma riski önlenmiş oldu. Resimdeki körükçü ben oluyorum.

Özellikle güçlü kolonilerin bu şekilde sinek teliyle kapatılması, korkulu rüya görmemizi engelliyor.

Arı taşımanın en oyalayıcı aşamalarından birisi de, kuluçkalık, ballık ve kapağın sabitlenmesi. Anadolu'nun bir çok yerinde bu işlem doğrudan çivi çakılarak hallediliyor. Çivi çakımı hem fazla emek istiyor, hem de kovan ömrünü azaltan bir uygulama.

TKV kovanlarından görmeye alışkın olduğumuz telli kilit sistemi çok pratik. Kovan üzerinde fazla teferruatlı gibi dursa da, parçaları birbirine güvenli olarak kilitliyor.

Başka bir yöntem de paketleme işlemlerinde kullanılan, plastik şeritlerden kullanmak. Basit bir makine ile plastik şerit gerdirilerek, birbirini tutması için metal klips takılıyor.

Bu sistem de iyi çalışıyor. Hem gerdirme sayesinde bütün parçalar birbirine sıkı sıkıya oturuyor, hem de kovan ömrünü azaltıcı bir işlemden kurtulunmuş oluyor.

Bu arada Cumartesi ve Pazar günü Bahçeköy'deki arıcı arkadaşlara aktif olarak yardımda bulundum. Sık sık da "nasılll sanal arıcılık mı kolay bu mu kolay" sorusuyla karşılaştım. Biraz okumuş ve kalem erbabı olduğumuz varsayımıyla, bu işten yılıp su koyvereceğim beklentisi oluştuğunu farkettim. Ama merak etmeyin sanal arıcıların yüzünü kara çıkarmadım. :)) Yorgunluktan yan gelip yatma durumunda kalsam da, sonuna kadar devam ettim.


Flashlı çekim olmasına rağmen yine makinenin ayarsızlığından olsa gerek bu resimde de istenilen sonuç alınamadı. Yükleme yaparken kamyona kovanları istif için beni çıkardılar. İş bitiminde de Mustafa Kabaoğlu abimizden helal olsun işte şimdi gerçek arıcı oldun takdirini aldım. :) Yakında sanal arıcılıktan gerçek arıcılığa geçiş sertifikamı hazırlayıp verecek.

Yorulduk, terledik, kirlendik ve Adem Erdem abimizi Keşana doğru uğurladık. Ertesi sabah sağ salim yerine ulaşıp arıları açtığını duyunca bütün yorgunluklarımızı unuttuk.

Bu arada komşum aradı, senin makinenin markası neydi diye sordu :)) Meğer otelde kaybetmişler makineyi, duyuru yapmak için marka soruyor.

4 yorum:

HB dedi ki...

Bizim için mücadele etmişsiniz...

Gerçek arıcıların sanal arıcı oldukları günleri görmek dileğiyle...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Büyük şefgim doktorda sende bu sene sagıumda kendinize iş buldunuzya::))


Nedense herkes kayış attı be.

Murat Çakır dedi ki...

Ali Türk, sanal arıcı ve magazinciyken gezmek, istediğin yere gitmek kolaydı.

Ama iş ciddiye binince malesef manevra kabiliyeti kalmadı.

Uğur internette "koli çemberleme makinesi" şeklinde aratınca firmalar ve sistemle ilgili bilgilere ulaşılıyor.

Arabası, 1 top plastik çember ve makinesi 200 ytl civarıymış sanırım. 60-70 arısı olana, 1 top plastik çember 10 sene yeter diyorlar.

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

Büyük şefim sanal ortam ve uygulamalı arıcı olmuş tüm bilginiziuygulamaya koymuş oldunuz başarıda sizle oluşmuş oluyor inşallah bol bal alır mutluluguda beraber yaşarız ali türk bize çok şey aktardı sizinde kulagınızı sık sık cınlatıyoruzyorgunlukta size yakışmış çok güzel yan gelmiş dinleniyorsunuz
kolaygelsin