6 Nisan 2008 Pazar

Nihayet yeni yerimize taşınabildik

Benim arılar İstanbul'da değerli arı dostlarından Murat Döner arkadaşımızın arılığında. Şu anda 6 arım var. Yerimiz dere içinde ormanın kenarında bir bahçedeydi. Konum itibariyle güzel olmasına rağmen, erken ilkbaharda soğuk olması dolayısıyla arı geç gelişiyordu. O yüzden daha tepe ve güneş gören bir yere çıkarma ihtiyacı hissettik.


Yeni yerimiz fatih ormanlarında yangın şeridinin kıyısında, geçtiğimiz yıllarda yanmış olduğu için büyük ağaçların bulunmadığı bir alanda. Geçtiğimiz haftalarda arıları koyabileceğimiz yer açmak için epey bir çalıştık. Tabi en çok Murat Döner çalıştı. :)

Arka taraf çalılık olduğu için yola yakın bölümde yer açmak daha kolayımıza geldi.
Arıları taşıma işleminde ciddi bürokratik problemler çıktı. Orman idaresi bir arıcının alma ihtimali olan bütün belgelerin alınmasını istedi. Tarım İlçeden Arıcılık İşletme Belgesi, Bal Üretici Ruhsatı, Arıcılar Birliğinden Üyelik Belgesi. En son da Ziraat Odasından çiftçilik belgesi. İlk belgeler zaten olduğu için problem oluşturmadı. Fakat Ziraat Odasından istenen çiftçilik belgesini almak için gerekli olan Muhtar onayı konusunda sıkıntı çıktı. Arılara en yakın yer olan Maslak Mahallesi Muhtarı, "Ben köy muhtarı değilim mahalle muhtarıyım, böyle bir belgeyi imzalamaya yetkim yok" dedi. Daha sonra yetkisinin olduğunu ispatlayınca, bu sefer de arıların olduğu yer Ayazağa sınırlarında oranın muhtarının mühürlemesi lazım dedi.
Ayazağa'da hayır benim sınırlarım dışında deyince, ortalık karıştı. Bu süreçte arılar yaklaşık 10 gün kapakları çakılı bekledi. En son bürokratik çözümler ülkemizde nasıl çözülüyorsa öyle çözdük, muhtarın etkili bir hemşerisine müracaat ettik :)

Arılar yeni yerlerini benimsediler, fakat havaların yağışlı olması nedeniyle henüz yoğun bir çalışma yapamadılar.


Yer uzunlamasına geniş olduğu için tek sıra halinde dizildi. Arılık genişletilmek istenildikçe, arkadaki çalılı bölümden ağaçlara zarar vermeden yer açılacak. Çalı açma faaliyeti küçük çam fidanlarının da ortaya çıkmasına vesile oldu. Bu sayede daha çabuk büyüyeceklerini düşünüyoruz.

Benim arılar sıranın en başındaki 6 kovan. Yakından çekim yapmadım, kovanları yenileyince çekeceğim :). Kovanlar gece konulduğu için ve önceden yerleşim planı yapılmadığı için benim arıların önü biraz kapalı kalmış. Arka taraftan 5 metre geriye yer açtım ve zamanla oraya doğru çekeceğim.

Bu da arılığımızın arka tarafı, genişleme ihtiyacı hissettikçe bu bölümden yer açacağız. Yangın sonrası buraya çam fidanları dikilmiş ama çalılar baskın çıktığı için fidanlar boylanamamış. Çalıları kestikçe o fidanlar da ortaya çıkacak.

9 yorum:

HB dedi ki...

Hayırlı olsun...

Vay be çok güzel yermiş...

Ali Türk dedi ki...

Abi hayırlı olsun da burası ne biçim yer dağ başına benziyor::))

Yoksa dağ başımı?

muratakın dedi ki...

Sayın Murat Çakır:

Öncelikle yeni yeriniz hayırlı olsun.
her taraf çam ormanımı yani açık alan belli olmuyor.

şimdilik çiçekli alan çok gibi gözüküyor.

bol ballı yıllar
Saygılar.

Murat Çakır dedi ki...

Yok çam ormanı değil, Bizim arıları koyduğumuz yerde lokal olarak çam var. Zaten o ormanın bir bölümünde yangın çıkmış, bizim koyduğumuz alan yangından açılan kısım. Orman genelde meşe, kestane ve bir miktar akasya ağaçlarında oluşuyor. Bir de kocayemişi, böğürtlen gibi çalılar çok.

Burası Orman İdaresinin piknik alanı içinde, çam olan kısımda pikniğe izin vermedikleri için koyabildik.

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

yeni yeriniz hayırlı olsun, bereketli bir sezon dilerim

kabaoglubal dedi ki...

nihayet taşınmışınız hayırlı olsun.

Unknown dedi ki...

Hayırlı olsun.
Bol ürün ve koloniler....

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

resimlerde görülen yer arı icin ve istanbulda olması sizlerin açısından çok isabetli bir seçim olmuş güzel arı gelişir hayırlı olsun kolay gelsin

Eskiadam dedi ki...

Ayazağa'da kovanları koyduğunuz yer ile ilgili sizinle irtibata geçmek istiyorum.