4 Şubat 2007 Pazar

Kek Hazırlama Operasyonu Tamam

Şubat ayının gelmesiyle birlikte nihayet İstanbul'da beklediğimiz kış gelir gibi oldu. Fakat soğuk kış günleri çok uzun süreceğe benzemiyor, ilkbahar göz açıp kapayıncaya kadar gelecek. Kış mevsimini kazasız belasız atlatan kolonilere artık yavaş yavaş kek verme zamanı da geliyor.



İstanbullu arıcı arkadaşlar olarak kek hazırlama işini el birliği ile halletmek için sözleştik ve oldukça soğuk bir pazar sabahı, İstanbul Sultanbeyli'de kek yapılacak yerin önünde buluştuk.

Soldan sağa arıcılar, Adnan, Yalçın Sezer, Murat Çakır, Pekan ve Murat Döner.



Pudra şekeri hamur yoğurma makinesine döküldü. Makine 3 çuval kapasiteye sahip olmasına rağmen, kek 1 çuvallık partiler halinde yapılıyor çünkü normal hamura göre sert olduğu için motoru zorluyor.



Kek hazırlarken tecrübeli arkadaşlar en iyi kıvamın 1 çuval yani 50 kg pudra şekerine 14 kg bal atılarak elde edildiğini söylüyor.



Kekin içine herhangi bir katkı maddesi atmadık. Sadece bal ve pudra şekerinden ürettik. Bir çok eski kaynakta işi süslemek için soya unu, süt tozu, yumurta akı vs önerilse de, yapılan araştırmalarda en iyisinin sade pudra şekeri ve bal olduğu sonucuna varılmış.

Soya unu eğer kovanda polen varsa arılar tarafından doğrudan dışarı atılıyor. Süt tozu ve süt mamulleri de laktoz içerdiği için arının sindirim sistemine zararlıymış. Yumurta akı vs gibi katkılar da kekin kısa sürede ekşimesine neden oluyormuş.

Bu arada Adnan arkadaşımız kendi yaptığı kekin içine bir miktar vitamin takviyesi yaptı. Fakat siz siz olun vitamin dışında özellikle antibiyotik türü ilaçları kesinlikle keke katmayın.



Arıcılığın en güzel özelliklerinden birisi de, arıcılar arasındaki gönüllü dayanışma alışkanlığı. 8 Çuval kek elbirliği ile hiç yorulmadan halloldu.




Alemdağda ikamet eden ve Sultanbeyli'de olduğumuzu duyan Bahtiyar Kor da hemen yardımımıza geldi.

3 yorum:

HB dedi ki...

Allah iyiliğinizi versin ne diyeyim size.

Ali Türk dedi ki...

GÖRENDE DEGİRMENDE SANIR.BU NE YAA::))

Trakya dedi ki...

Abi fırıncılığada başlamışsınız bukadar meslek olduğunu bilmiyordum yakında holdink kurarsan şaşırmam saygılar verdiğin detaylı bilgiler için teşekkürler sağolun.