19 Ekim 2008 Pazar

Her Yiğidin Yoğurt Yemesi Farklı

Arılığımızdaki arkadaşlar yavaş yavaş arılarını kış düzenine sokmaya başladı. Enver Sarıoğlu, maskesi olmayan arıcı abilerimizden. Şimdiye kadar sadece 1 kere, Haziran ayı sonunda akşamüstü arılardan bal alırken maske taktığını gördüm.



Minibüsun arkasında arılara verilmek üzere ballı çıtalar ve kek hazırlanmış. Açtığı arının ihtiyacına göre minibüsten gerekli takviyeyi alıyor.


Ben genelde fotoğraf çekerken arıların tacizine uğradığım için maskeli oluyorum, fakat Enver abi arılara karşı şerbetli onu sokmaya teşebbüs eden olmuyor.


Kovanı daraltmak amacıyla beyaz starfordan kesilmiş parçaları arılar kemirdiği için etrafı ince bir bez parçası sarılıyor.



Bu uygulama ile kovanın boş kalan yeri ile arıların irtibatı kesilmiş oluyor. Çıta üzerine konulan kek ile birlikte beslenme işlemi tamamlanıyor.



Yukardaki kovan sevgili arıcı ağabeylerimizden Mustafa Kabaoğlu'nun. Mustafa abi bölme tahtası amacıyla 1 cm kalınlığındaki kontraplakları kullanıyor. Bölme tahtasının boş kalan tarafına ise sırlarını açtığı yarım ballı peteklerden koyuyor. Arılar bu balı arılı tarafa taşıyor.



Mustafa abi bu sene bütün örtü bezlerini naylon çuval olarak değiştiriyor. Bir takım eleştiriler olmasına rağmen, naylon çuvalın en büyük avantajı, kapaktan kaynaklanan problemler nedeniyle yağmur sularının kovana sızmasını önlemesi.



Arılar bu mevsimde örtü bezini propolisle yapıştıramadıkları için kapak kaldırıldığında örtü bezi de kendiliğinden kalkıyor. Bu problemi engellemek ve daha kontrol edilebilir bir örtü bezi oluşmasını sağlamak için, örtü bezi köşelerden kovana zımbalanıyor.



Çuvalın ince olması ve soğuk geçirme ihtimaline karşı, üstlere birer kat da balonlu naylon konuluyor.



Yiyecek kontrolleri ve takviyesi yapılmış, bölme tahtası ile daraltılmış, üst örtüleri güçlendirilmiş kovanlar kış mevsimine girmeye hazır hale geliyor.



Mustafa abi arı açarken, körük, maske ve eldiveni asla ihmal etmeyen arıcılardan.

4 yorum:

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Abi böyle maskesiz çalışan arıcıya hastayım.

Benim bir tanıdık var sanki uzaya gidecek gibi giyinir arıda::))

Tabiki onada hasta oluyorum::))

muhteşem turunç dedi ki...

Laf atma var arkadaş soz hakkımı kullanıyom ya Alı abı ben doğuştan arıcı babadan arıcı değılım ben uzaydan da gelmedım ama gıyınırım abı:)))

cihat dedi ki...

arıcılıkta maske kullanmak önemli delikanlılık sökmez arıya olmadık bi yerinden sokar soluğu artık hastanedemi alırsın yoksa ahirette mi orasını Allah bilir selamlar saygılar

Arıcı ENVER dedi ki...

Selam abiciğim,Ben arıcılığa yeni başlıyorum.Bana bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.Teşekkürler.