2 Aralık 2007 Pazar

Şehir Arıcılığı

Büyükşehirlerde yaşayan arı meraklıları yer bulamamaktan muzdariptir ve bu yüzden içindeki hevesi gerçekleştirmeyi emeklilik günlerine bırakmayı tercih eder.

Ama bazı arı meraklıları için şehirde yaşıyor olmak, arıcılık yapmaya engel değil. İstanbul Güzeltepe semtinde yaşayan Enver Sarıoğlu da şehir içinde arıcılık yapma imkanı bulanlardan.

Evin yanındaki boş arsa arıları koymak için ideal bir yer. Arıların burda oluşundan komşular da rahatsız değilmiş. Bahçedeki karalahanalar da Enver beyin yöresi hakkında fikir veriyor olsa gerek.

Arıcılar arılıklarında modern kovanların yanında, bir kaç tane de karakovan bulundurmayı ihmal etmiyorlar.

Doğal peteklerin formu ve kış salkımının şekli.



Enver Sarıoğlunun deposunda gördüğümüz petekli bal taşıma sandığı.



Bu arılık da yine İstanbul Alibeyköy'de hemen Haliç'in kıyısında. Şehrin merkezi bir yerinde böyle bir arılık olması gerçekten şaşırtıcı. Ana yola yakın bir yerde olmasına rağmen, fidanlığın içinde olduğu için gelip geçerken göze çarpmıyor.

Özellikle Karadeniz kökenli arıcıların arılıklarında fıçı tipi karakovanlara her zaman rastlamak mümkün.

Arıların salkıma girmesiyle birlikte işler azaldığı için, havanın güzel olduğu günlerde bu manzarayı her arılıkta görmem mümkün. Demli çay ve arı muhabbeti kış boyunca insanı arıcılık duygusundan uzak tutmuyor. Soldan sağa, Mustafa Kabaoğlu, Adem Erdem, İbrahim hoca ve Bahattin amca.

1 yorum:

adem dedi ki...

merhaba arkadaşlar;
sizlere öyle bir kovan tavsiye edeceğimki Türkiye'de üretimine geçen sene başlandı. Ben 50 adet aldım çok memnun kaldım. Kovan dediğin böyle üretilir. ağırlığı 10 kg. Soğuğa, sıcağa ve neme karşı %100 izolasyonludur. Altı dış yüzeyine deniz-yat kontrası içerisinede yumuşak kavak kullanılmıştır. kovanın adı SİHİRLİ KOVAN üretimi MERSİNDE yapılıyor. Kesinlikle tavsiye ederim. sizlere işyeri ve sahibini telefon numarasını bırakıyorum.
tel: 0324 358 44 84
cep: 0532 550 85 04