24 Haziran 2007 Pazar

Pratik Bir Bal Süzme Çadırı

Sıcak günlere denkgelen bal hasadında arıcı hem maskenin içinde, hem de bal süzme çadırının içinde tabiri caizse sıcaktan pişer.

Haftasonu Şile'ye arkadaşlara yardım etmeye gittiğimde aşağıdaki manzara ile karşılaştım. İlk önce ne olduğuna anlam veremediğim malzemelerin biraz sonra bal süzme çadırı şekline dönüşeceğini öğrendim.

Bu aslında Parti Çadırı olarak isimlendiriliyor. Açık alanlarda düzenlenen toplantılar için gölgelik amacıyla üretilmiş, demonte bir sistem.

Birbirinin içine geçmeli ve çekilince açılıp uzayan alüminyum profillerden oluşan bir konstrüksiyonu var.

Ha gayret Ali Türk.


Nihayet bir şeye benzemeye başladı.

Parti Çadırını, bal süzme çadırına dönüştüren en önemli ayrıntı, boydan boya çekilmiş CIRT FERMUAR diye tabir edilen parça.

Çadır yüksekliğinde dikilmiş sineklik teli çadırın üstündeki cırt fermuara boydan boya tutturuluyor. İşlem bittiğinde püfür püfür esen, sıcaktan bunaltmayan bal süzme çadırı hazır.
Çadırın bir avantajı da hava kararmaya başladığında çadır içinde mahsur kalan arıları serbest bırakma kolaylığı. Cırt Fermualardan açılan yan duvarlar arıların uçuşundan hemen sonra tekrar kolaylıkla kapatılıyor.

3 yorum:

kabaoglubal dedi ki...

arı var çadır var ama hiç bal sağarken resme rastlamadım acaba alı arkadaş beni çok eleştirmişti sarıca arı üretimi yapmaya başladıda haberimiz mi olmadı.çadırda yattığına göre arıcı oldun demektir mureat bey sizi tebrik ederim.

Ali Türk dedi ki...

hay senin dilini eşek arısı sokmaya,daha haberleri yayınlamadımki hem aşagıdaki filime bir bak.acele eden opsaite düşer senin gibi.biz işimizi biliriz,Allah bereket versin benden çok arısı olanlarda hala bal yok biz hasadı yaptık.ayrıca bal bayilikleri verilecektir.hava 5 gün daha böyle gitsin ikinci sagım var haberiniz ola.::)) arşın kızılca köyde

Murat Çakır dedi ki...

Mustafa Bey merak etmeyin çadır var ama bal da var. Bal süzme resimlerini ve haberini www.beyazkovan.com sitesinde yayınladım. Burası biraz arkadaşlarla tatlı muhabbet yapma alanı, birbirimize takıldığımız bir site. Ama hafta sonu şunu öğrendim, sanal arıcılık yapmak gerçek arıcılık yapmaktan daha kolaymış :)