4 Ekim 2008 Cumartesi

2008 Ramazan Bayramı Böyle Geçti

Büyükşehirlerde artık bayramların kendine özel olan anlamı kaybolmaya, sıla-i rahim özelliği unutulmaya yüz tuttu. Bayramlar yıllık izine ilave edilen tatil imkanları olarak görülmeye başlandı.


Biz ailecek her bayramı köyde akrabalarımızla birlikte geçirmeyi tercih ediyoruz. Çocukların da buna hiç itirazı yok, çünkü İstanbul'da göremediğimiz birçok gelenek köyde hala canlılığını muhafaza ediyor. Bayram namazı çıkışında bütün köylüler yaş sırasına göre diziliyor ve en yaşlıdan el öpülmeye başlanıyor. Bu şekilde dargınlar dahil bütün köy bayramlaşmış oluyor.




Bayram sabahı sisli puslu başladı. Gece ile gündüzün ısı farkından dolayı genelde sabahları bu manzara ile uyanıyoruz.



Bayram kahvaltısını yaptıktan sonra vakit geçirmeden bütün köylüleri ziyaret etmeye çalışıyoruz. Özellikle yalnız yaşayan yaşlıların bayramını kutlamak Enes ile Merve için özel bir anlam ifade ediyor. Çocukların şimdiden bu kültüre sahip olarak yetişmesi, köy ortamını ve köy kültürünü kanıksayıp yabancılık duymamaları benim açımdan sevindirici bir olay. Gerçek adını bilmiyoruz ama Enes ile Merve'nin Hakim teyzesi. Çok konuşkan ve çok nüktedan birisi. Onunla muhabbet edip karnın ağrıyıncaya kadar gülmemek mümkün değil. Anlattığı bir olaya hala gülüp duruyoruz aramızda.



Eski hurdalar arasında Enesin dikkatini çeken bir araç. Bu bir Çıkrık parçası. Tabi çıkrık deyince Enes için hiçbir anlam ifade etmiyor. Topu topu 25-30 yıl öncesine kadar tarlalarda pamuk ekilirdi. İnsanlar çırıkta eğirdikleri pamuk ipliğinden dokudukları kumaşlarla giyinirlerdi.



Bayram gezmesine çıkmış çocuklar. Sağdakiler İstanbuldan gelmiş. En sol ortadaki köyde yaşıyor.



Asiye teyze, ben çocukken de böyle yaşlı birisiydi. Onlar mı zamanı durdurdu biz mi hızlı yaşlandık hiç anlayamadım. Yalnızca yürürken elindeki deyneklere yaslanma ihtiyacı hissetmiyordu.



Ev ziyaretlerinin değişmez geleneği, bayram sofrası.



Siz ne derseniz deyin, ne kadar yemek istemediğinizi söylerseniz söyleyin, yer sofrası hemen kuruluyor. Acı tatlı Allah ne verdiyse, tadına bak deniliyor. Hastayım, şekerim var, kolesterolüm yükseldi gibi mazeretler yok.



Son ziyaretlerde siz yiyin, ben resim çekeceğim mazeretine sığınarak yemeklerden baya bir kaytardım. Bunu bulduğum iyi oldu, iki lokma alıp hemen ben bir fotoğraf çekeyim diye kalkıyorum sofradan.



Saldım çayıra mevlam kayıra arıcılığımız. Bayramın ikinci günü katları alma imkanım oldu.



Eski köy evleri, artık birer birer yok oluyor. Ahşap iskelet üzerine kerpiçten yapılıyorlardı. Fakat artık bu şekilde ev yapabilen, bu tür eski evleri tamir edebilen usta hiç kalmadı.



Çok eski evlerin avlu giriş kapıları bu şekilde. Sol taraftaki boşluk genelde misafir gelenlerin hayvanlarını bağlamak için kullanılırdı.



Eski evler genelde iki katlı oluyor. Alt katta yer evi denilen ve kışın oturulan duvarları oldukça kalın bir oda bulunuyor. İlk kapı evin girişi, ikinci kapı ise ahır girişi.



Üst kata ahşah merdivenlerden çıkılıyor. Hayat denilen geniş bir koridor bütün eski evlerde bulunuyor. Özellikle yazın kalabalık misafir geldiğinde bu hayatlar en güzel sohbet mekanıydı.



İkinci kata çıkılan ahşap merdiven. Tabi o da çağın özelliklerine mağlup düşmüş, eski kilimler kaldırılmış yerine halıfleks serilmiş.

Bayramın üçüncü günü akşamı komşu bir köye nişan törenine gittik. Köy meydanında gezinirken bir evin duvarlarında kullanılan taşlar dikkatimi çekti. Yukarıdaki taş bahçe girişinde yer döşemesi olarak kullanılmış. Üzerindeki yazılara bakılınca Bizans döneminden kaldığı anlaşılıyor.

Bu sütun da yine duvar inşaatında kullanılmış. Muhtemelen arkeolojik değeri yüksek eserler ama ne yetkililer olayın farkında ne de köylüler bu taşların değerinin bilincinde. İçinde define var mıdır diye kırılmadıkları ve duvar inşaatında kullanılıp bir şekilde muhafaza altına alınmış olmaları da bir şans.

11 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Abi bayramın kutlu olsun bu arada bizide beraber götürdün köye sağol insan oğlu olarak herşeyi tüketiyoruz dedelerimiz o bizanstan kalan kimbilir ne taşı onu tüketmişler şimdikilerde dedelerimizin binbir emek göz nuru ahşap kerpiç karışımı evleri tükettiler bakalım bizzden sonrakiler bizim nelerimizi tüketecekler......

Arıcı 07 dedi ki...

Anadolu budur işte..Anadolu kültürünün olduğu her yerde bayram böyle kutlanır.Türk örf ve adetlerini yaşayalım ve yaşatalım.Aslımıza bağlı bir hayat biçimini tercih etme en güzel bir olay...Ne güzel Türk Kültürünü yaşayan ve yaşatana...Allah razı olsun...

Hüsamettin dedi ki...

Bu sofra görüntüleri biraz fazla değil mi? Canımız çekiyor yahu...

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

çok hoş görüntüler
bu kültürün bitmemiş olması ne güzel
selamlar

UĞUR KIRAN dedi ki...

NASİP OLURDA BİR GÜN EMEKLİ OLURSAM İNŞALLAH BENDE BU TÜR BİR YAŞAM TARZI İÇİNDE OLMAYA ÇALIŞACAĞIM.BÜYÜKŞEHİRLERDE KAYBOLAN YILLARIMIZA ŞİMDİDEN İNSAN OLARAK ÜZÜLÜYORUZ AMA NE YAPALIM HAYAT BUNU GEREKTİRİYOR.TEŞEKKÜRLER MURAT ABİ,BİZLERE BU YAŞAM KESİTİNİ SUNDUĞUN İÇİN.

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

Sayın büyükşefim,

Geçte olsa bende Ramazan bayramınuzı kutlarım,

Köyünüzün bayramını bizlere tanıttığınız içini teşekkür ederim
bende bayramları anna baba memlekette olunca köye giderim.Bizim köyümüzdede bayramlarda böyle geçiyor. SAbah namazdan sora bayramlaşma, bayramın her günü ayrı köyde toplanıp köy meydanında pilav yendikten sora evlerde bayramlaşmaya devam edilir.

Bayramı bir tatil fırsatı olarak görmeyip büyüklleri ziyaret ve sılayırahim dediğimiz akraba eş ve dostları zyaret ederek değerlendirmeniz ve bu ortamıda çocuklarınıza yaşattığınız için sizi tebrik ediyorum.

erbabarici dedi ki...

Bayramınızı kutlarım,bizim insanımız bu işte abi Allah ne verdiyse diğer insanlarla paylaşmak bu paylaşım başka hiç bir millette yok abi Allah birlik-beraberliğimizi bozmasın daha nice güzel bayramlara.SELAMLAR

Unknown dedi ki...

güzel www.bal-ar.tr.gg

Unknown dedi ki...

ilgi çekici www.bizimvebsitemiz.tr.gg

Unknown dedi ki...

bal satışı konusunda görüşelim
keltepe78@hotmail.com

Unknown dedi ki...

Sayın ÇAKIR BEY;
Saygı ve selamlar.Bende acemi Blog cuyum.Forum çok güzel ve yararlı.Bloglarda ayrı bir güzel.Çok teşekkür eder,sağlıklar dilerim.Esen kalın.