15 Haziran 2008 Pazar

Gönül Muhabbet İster, Arıcılık Bahane


Kestanede artık yolun sonuna gelindi. Arıların bütün bakımları yapıldı, balların sırlanması beklenmeye ve sağım için gün sayılmaya başlandı. Arılar çalışırken arıcılara da muhabbet etmekten başka bir iş kalmadı.


Nektar akımının yoğun olduğu dönemlerde kovan serinletme ve nektarın suyunu uçurma görevi olan vantilatörcü arılar canla başla çalışıyor.

Kısmet olursa haftaya Cumartesi günü ilk sağımı yapacağız.

Arıcı çadırı ve önünde çay muhabbeti, heralde kışın bu günleri bol bol yadedeceğiz.

İsmail Taşer Bahçeköye yakın bir yerden geçerken telefon edip yer tarifi istedi. Tabi tarif biraz sıkıntılı oldu, yanlış anlamalar da olunca buluşmak için epey uğraştık. Ama sonunda muhabbete onu da dahil edebildik.

Fotoğraftaki simaları önceki haberlerden tanıyorsunuzdur. Sağda bu adam niye foto çekiyor der gibi bakan da virüsü yeni kapanlardan. Emniyet mensubu bir arkadaş arıcılığa çok meraklı. Tek kovanla başlamış bu sene.

11 Haziran 2008 Çarşamba

Alet İşler El Övünür



Geçen Cumartesi günü havanın yağmurlu olması sebebiyle arılara gidemedik. Bu fırsattan istifade eksik çerçeveler çakıldı. Böyle bir sistemde çerçeve çakmak gerçekten çok pratik. Kompresörlü çivi çakma tabancası ile 3,5 saatlik bir süre içinde yaklaşık 200 çerçeve çakılarak hazır hale getirildi.





Bu da çerçeve yanaklarını tam ortadan ve eşit aralıklarla delmek için yapılmış bir düzenek.

10 Haziran 2008 Salı

Akıl Akıldan Üstünmüş: Kullanışlı Bir Çerçeve İstifleme Yöntemi

Kullanılmayan boş çerçeveleri istif yapmak benim için epey dertli oluyordu. Dağılmalarını önlemek için telle bağlama yöntemini uyguluyordum. Meğer bu işin kolay ve pratik yöntemleri varmış.

Çerçeve istifleme

4 Haziran 2008 Çarşamba

Arıcılık Gerçekten Tarımsal Bir Faaliyetmiş

Kitaplarda ya da konuyla ilgili yayınlarda arıcılık bir tür tarımsal faaliyet olarak tanımlanır. Tarımsal faaliyet denilince de genelde aklımıza hemen ekmek ve biçmek gelir. Meğer arıcıların da çiftçiler gibi ot biçmeyi de bilmesi gerekiyormuş.


Eski yazılarda bir arıcının marangozluktan anlamasının yanısıra, ilmek atmak ve araba yüklemeyi de bilmesi gerektiğini yazmıştım. Buna ot biçmeyi de eklemek gerekiyor. Fatma abla yaman kadın, 10 parmağında 10 marifet.

İlk yerleşen arıcılar daha sonra gelecek arıcılar için otları biçiyor. Tam bir imece çalışması var.

Adem Erdem abimiz de tırpan sallamayı iyi bilenlerden.

Ben de denedim ama, tırpanın ucu hep toprağa saplanıyor, bir de otlar kesilmiyor yan yatıyor :)

Basit Bir Koloni Kayıt Uygulaması

Çoğumuz önemine inanmakla birlikte kolonilerimizin kaydını tutmayı ihmal ediyoruz. Bazılarımız da kendine yöntem bulamadığı için bir türlü kayıt tutma aşamasına geçemiyor.

İstanbulda arıcılık yapan Fahri Taşkın arkadaşımız bunun için kendine pratik bir yöntem bulmuş. Her kovanın örtü bezinin üstünde bir not kağıdı var. Kovan kapağı açıldığında ilk önce bu not okunuyor ve geçmişte o kovan üzerinde yapılan uygulamalar hatırlanıyor.

Bakım işlemi yapıldıktan sonra, kovanın durumu, kaç çerçeve yavru, bal olduğu, bir dahaki bakımda neye dikkat edilmesi gerektiği gibi konular, not tutma mantığında kağıda yazılıyor.

Not kağıdı örtü bezinin katlanan kısmının içine konuluyor.

Arıcılık sistemli yapılırsa ve stratejisi iyi olursa verim kendiliğinden geliyor. Ballıktaki üçüncü çıtada bile ballar sırlanmaya başlamış. Bu arada geleceğin arıcısının olaya merakını da gözden kaçırmamak lazım.

Arıcıların en mutlu olduğu an, sağlıklı bir arı mükemmel yavrulu bir çerçeve, arıcıyı tebessüm ettirmeye yetiyor.