23 Eylül 2008 Salı

Sonbahar Artık Kendini İyice Hissettirmeye Başladı

Kurak geçen Ağustos ayı ve Eylül başından sonra yağmurların yağmaya başlamasıyla, etraf gözle görülür şekilde yeşillenmeye başladı. Arılar fırsat buldukça polen taşıyor, arıcılar da kışa girmeden geç kalmış işlerini tamamlama peşinde.

Bu arılıkta ben hariç 7 arıcının arısı var. Benim arılar bu arılığın sağ tarafında arkada müstakil bir yerde.

İbrahim abi kışa girmeden önce bütün kovanları boyadı. Silikonlu plastik boya bu işi oldukça kolaylaştırdığı için, akıl edenlerden Allah razı olsun duasını alıyoruz. Fatma abla da eski petekleri kesip, çerçeveleri temizlemekle meşgul.

Arkadaki açık yeşil kovanlar İbrahim abinin yeni boyadıkları, boyanan kovanla boyanmayanın farkı burada daha iyi ortaya çıkıyor.

Mustafa abi de kış gelmeden işleri bitirme telaşında. Kasaların etrafına 1 mm sactan çember dönüyor. Bu çemberler çivi ile çakılınca sağlam olmuyor, biraz zahmetli olmasına rağmen vida ile yapmak kesin sonuç veriyor.

Ortalıktaki boş sandıklar toparlanıyor, çerçeveler tasnif edilip yerleştiriliyor.

Güveye karşı ceviz yaprağı uygulaması. Kimsenin bu uygulamanın nasıl sonuç vereceği konusunda kesin bilgisi yok. Ama güvenin ceviz yaprağına gelmediği noktasında bir inanç var.

Kendi arılığımla diğer arılık arasındaki yolu Ramazan'dan önce tamamlamıştım. Fotoğrafını çekmek yeni nasip oldu. Kışın kovan taşımaya uygun bir elarabası ayarlayıp, ilkbaharda arı taşımak gerektiğinde kovanları diğer arılığa yanaşan kamyona götürmek için bu yolu kullanmayı düşünüyorum.

Yağmurla birlikte hasret kaldığımız yeşili görmeye başladık. Ramazan rehavetiyle arılıkta çok fazla iş yapılmıyor. Fakat bayramdan sonra burayı dümdüz etmem ve sehpaları daha sağlam ve terazisinde yerleştirmem gerekiyor. Arıları da kışın tam yolun bittiği yere taşımayı düşünüyorum.

Benim kapak üst kontraplakları dört taraftan yarım santim kadar kısa biçilmişti. Kapak sacı olarak da matbaa kalıbı kullandım. Köşelerde oluşan boşluk ince olan kalıbı çabuk yıpratır diye buralara dolgu köpüğü sıktım. Bayramdan sonra bu taşan köpükleri de temizleyip boyamam gerekiyor.

Cumartesi günü kendimi zora koşmadan gözümün kestiği işlerle uğraşmayı tercih ettim. Bir çok arıcı taşınma hazırlığı yaparken uçma tahtalarına iki çivi sallayıveriyor. Bu kapak mandalları bu açıdan çok kullanışlı. Çivi ile çakmaya gerek kalmadan kapağı sabitliyor. Daha bal sezonuna çok vakit olmasına rağmen, cumartesi günü mandalı olmayan kovanlara mandal takmakla uğraşmak oldukça işime geldi.

5 yorum:

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

Yeriniz çok güzelmiş kolay gelsin.

Ballı Baba dedi ki...

Gönlünüz kadar yerinizde güzel, burda çalışmak ömrü uzatır. Ceviz yaprağı iyot içerdiği için güve kovucudur ama kurusu pek işe yaramaz. Ceviz yaprağı, nane , kekik ve defne yaprağı karışımı daha etkili, bir kaç yıl kullandım çünki...

muhteşem turunç dedi ki...

Ohh ya sonunda bloğunda yeni bir haber gördük be abi. Kovanlar güzel olmuş ama ben köpük yerine çekomastik kullandım bu aralıklara ıyı oldu boyada tutuyor aklında olsun

UĞUR KIRAN dedi ki...

MURAT ABİ, HER ŞEY İYİ GÜZELDE O KOVAN KAPAKLARINI TAM KAPATTIGIN ZAMAN KAPAKLARDA BULUNMASI GEREKEN VE İÇERİ HAVA GİRMESİNİ SAĞLAYACAK IZGARA DELİKLER NERDE?

Unknown dedi ki...

Ramazan Bayramınız mübarek olsun.
Mehmet Yüksel