24 Haziran 2007 Pazar

Pratik Bir Bal Süzme Çadırı

Sıcak günlere denkgelen bal hasadında arıcı hem maskenin içinde, hem de bal süzme çadırının içinde tabiri caizse sıcaktan pişer.

Haftasonu Şile'ye arkadaşlara yardım etmeye gittiğimde aşağıdaki manzara ile karşılaştım. İlk önce ne olduğuna anlam veremediğim malzemelerin biraz sonra bal süzme çadırı şekline dönüşeceğini öğrendim.

Bu aslında Parti Çadırı olarak isimlendiriliyor. Açık alanlarda düzenlenen toplantılar için gölgelik amacıyla üretilmiş, demonte bir sistem.

Birbirinin içine geçmeli ve çekilince açılıp uzayan alüminyum profillerden oluşan bir konstrüksiyonu var.

Ha gayret Ali Türk.


Nihayet bir şeye benzemeye başladı.

Parti Çadırını, bal süzme çadırına dönüştüren en önemli ayrıntı, boydan boya çekilmiş CIRT FERMUAR diye tabir edilen parça.

Çadır yüksekliğinde dikilmiş sineklik teli çadırın üstündeki cırt fermuara boydan boya tutturuluyor. İşlem bittiğinde püfür püfür esen, sıcaktan bunaltmayan bal süzme çadırı hazır.
Çadırın bir avantajı da hava kararmaya başladığında çadır içinde mahsur kalan arıları serbest bırakma kolaylığı. Cırt Fermualardan açılan yan duvarlar arıların uçuşundan hemen sonra tekrar kolaylıkla kapatılıyor.

Motorize Arıcılık :)



Türk arıcılığı son dönemde modern ekipmanları kullanmaya başlayarak önemli bir yol katetti. Yukarıdaki resimde de motorize arıcılık olayını görüyorsunuz. :) Konu mankeni Ali Türk.

16 Haziran 2007 Cumartesi

Şile Hatırası



Daha önceki yazılarımda da söylediğim gibi arıcılık büyükşehirden kaçmak için çok güzel bir fırsat. Geçen hafta bu fırsatı kullandım ve Şile'ye Ali Türk ile Kadir başkanın yanına kaçtım. Cumartesi gecesi de onların barakasında yattım, benim için ilk deneyim oldu.

Şile ormanları hakikaten çok güzel, eskilerin hayali cihana değer dedikleri türden.



Akşam iş dönüşü, Ali Türk gelen işçileri sayıyor. Acaba eksik var mı, işten kaytaran var mı? Yevmiyeyi kesecek anlaşılan.



Bu sarıca arılar nerde ürüyor diye soran arkadaşlar, cevabını biliyorum artık. Ali Türk kovan kapakları altında sarıca arı üretimi yapıyor.



Ağır misafirim diye, ateşi de ağır ve büyük bir kütükle yaktılar. Ne alaka anlayamadım ama Ali Türk zuladan benim gibi misafirler için sakladığı kütüğü çıkardı.



Her arıcının aynı zamanda iyi bir kamp ateşi yakıcısı olduğunu da öğrenmiş oldum.



Akşamın yorgunluğu üzerine çökerken Kadir başkanın bu oturuşuna bakıp, insanın en büyük başkan bizim başkan diyesi geliyor.



Ateş de hakikaten güzel yandı. Büyük kütük işe yaradı sabaha kadar sönmedi.



Uzun zamandır bu kadar iştahla sabah kahvaltısı yapmamıştım.